Over de Nieuwbouwbarometer

Over de Nieuwbouwbarometer

De Nieuwbouwbarometer werd in 2023 gelanceerd door vastgoeddataplatform Realo en buurtontwikkelaar Matexi om de laatste prijsontwikkelingen op de nieuwbouwmarkt in België te volgen. De barometer verzamelt op objectieve wijze open data van de overheid, andere online bronnen en van online vastgoedaanbiedingen. Dat resulteert in een substantieel en representatief staal van de hele Belgische nieuwbouwmarkt. De academische en onafhankelijk gevalideerde analysemethode laat toe om nauwkeuriger de werkelijke prijsevoluties voor nieuwbouwhuizen en -appartementen op te volgen, rekening houdend met veranderingen in karakteristieken van panden door de tijd.

De Nieuwbouwbarometer volgt de prijsevoluties (excl. btw) voor een gemiddelde Belgische woning, zijnde een halfopen bebouwing van 160m2 met drie slaapkamers, badkamer en tuin. In het segment van appartementen gaat dit om een appartement van 95m2 met twee slaapkamers en badkamer.

Sinds 1945 biedt Matexi aan iedereen de kans om een betaalbare, duurzame en kwaliteitsvolle woning aan te schaffen. Onder het motto 'Welkom in de buurt' draagt Matexi met elk project bij tot buurten die inspireren om samen meer van het leven te maken. Matexi heeft kantoren in elke Belgische provincie, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in het Groothertogdom Luxemburg, in Warschau en in Krakau (Polen). Met meer dan 350 medewerkers ontwikkelt Matexi momenteel 520 buurten in 367 steden en gemeenten. Als markleider wil Matexi afdoende antwoorden bieden op evoluties en uitdagingen in de woningmarkt, en het voortouw nemen wat betreft grote binnenstedelijke ontwikkelingen en reconversie met aandacht voor sociale inclusie en duurzaam bouwen. Matexi realiseerde in 2022 een totale omzet van 438 miljoen EUR. Vorig jaar leverde de buurtontwikkelaar in totaal 1.492 eenheden op. Sinds zijn oprichting realiseerde Matexi 45.800 woningen, of grosso modo het aantal woningen van steden als Kortrijk of Mechelen.

Realo is een Gentse scale-up die transparantie wil brengen in de Europese vastgoedmarkt. Aan de hand van een krachtig en zelf ontwikkeld vastgoeddataplatform ondersteunt het bedrijf vastgoed professionals en consumenten door datagedreven inzichten en leads te bieden. Realo maakt gebruik van lokale en openbare vastgoeddata die het bij elkaar brengt in een intuïtief platform. Het bedrijf beschikt over de meest complete en actuele data met betrekking tot vastgoed in België (vanaf 2014). ‘Data-as-a-service’ oplossingen die toegang bieden tot basisinformatie, analyses en historische (prijs)informatie over Belgisch vastgoed, maken efficiënte en correcte waardebepalingen mogelijk. Daarnaast biedt het vastgoeddataplatform ook ‘leads-as-a-service’ oplossingen aan die gericht zijn op het genereren van koper- en verkoper leads voor makelaars.